Vama Veche

   Vama Veche este o localitate situată pe ţărmul Mării Negre, în partea de sud a judeţului Constanţa, la mai puţin de un kilometru de frontiera cu Bulgaria. Este constituită din  câteva zeci de case, hoteluri, pensiuni şi terase estivale amplasate pe marginea unui golf larg. La recensământul din 2011 populaţia din Vama Veche număra 400 de locuitori. Administrativ aparţine de comuna Limanu.

Vama Veche

Harta localităţii Vama Veche

   La Vama Veche se poate ajunge din Mangalia, ultima staţie de cale ferată şi de aici cu microbuzele din apropierea gării, sau cu maşina proprie pe şoseaua europeana E87. Distanţa de la Mangalia la Vama Veche este de 12 km.
    Aşezarea a fost întemeiată de găgăuzi în anul 1811, fiind numită Yilanlîk (Şerpăria). După ce Dobrogea a revenit României în 1878, vechea denumire a localităţii (transcrisă Ilanlâc), a fost păstrată în continuare până în anul 1913. Odată cu anexarea Cadrilaterului (1913-1940), vama cu Bulgaria a fost mutată mai la sud, la Ecrina (Kranevo), iar satul Ilanlâc a fost redenumit Vama Veche.
    Până la sfârşitul anilor ’90, Vama Veche era cunoscută ca un mic sat de pescari, fiind preferată îndeosebi de nudişti. Astăzi este o staţiune în continuă transformare, un lucru pe care vechii vamaioţi nu îl văd cu ochi buni. În ultimii ani aici s-a construit foarte mult, deteriorându-se vechiul farmec al fostului cătun pescăresc liniştit şi boem. Un aflux crescut de turişti a schimbat încet vechea înfăţişare a Vămii. Totuşi această destinaţie de vacanţă a rămas încă una dintre cele mai nonconformiste cu un spirit şi o atmosferă specială de libertate.

Vama îşi păstrează spiritul şi atmosfera de libertate

   Plaja din Vamă are în unele zone peste 200 m şi este populată şi noaptea de tineri, care se strâng în jurul unui foc sau al unei chitari şi al nelipsitelor sticle cu alcool.

În Vamă, în jurul unui foc

Nopţi albe în Vama Veche

Unii mahmuri, alţii încă adormiţi

   Pe mare, în dreptul plajei din Vama Veche, la data de 19 februarie 1981 a eşuat nava Akra Aktion. Acest cargou naviga sub pavilion grecesc şi plecase din Brăila încărcat cu laminate, având ca destinaţie portul Alexandria din Egipt. Echipajul a fost salvat, însă nava nu a mai fost recuperată. Încărcătura a fost scoasă la suprafaţă 20 de ani mai târziu. Cu timpul epava a fost distrusă de furtuni şi de Marina Militară care a folosit-o drept ţintă.

Cargoul Akra Aktion

Epava de la Vama Veche

   Cazarea în Vama Veche este asigurată de câteva hoteluri, dar mai ales de vile şi pensiuni. În ultimii ani preţurile practicate de acestea s-au apropiat uşor de cele cerute şi în alte staţiuni. Dar în Vamă, mai ales cînd eşti tânăr şi atras de aglomeraţie şi nebunie, cortul şi plaja sunt spaţiile ideale de cazare.

 Cortul, cea mai facilă opţiune de cazare în Vama Veche

Atenţie! Dacă staţi la cort, nu vă lăsaţi lucrurile de valoare nesupravegheate

   Terase şi cluburi sunt foarte multe şi pentru toate buzunarele, aşa că poţi alege unde să mănânci sau să te distrezi. Unul din locurile care şi-a păstrat atractivitatea, deşi a pierdut o parte din autenticitate şi a devenit comercial, este vechea cherhana situată pe plajă, înspre 2 Mai, înainte de deal. Aici se găseşte o terasă inedită cunoscută şi sub  numele „La pescari“, unde se mănâncă peşte proaspăt făcut pe plită şi servit doritorilor alături de roşii, dovlecei, vinete sau ardei pregătite în acelaşi fel. Borşul pescăresc pregătit în stil marin este făcut din mai multe feluri de peşte şi chiar merită încercat. Rapanele şi midiile pregătite ca şi peştele sunt excelente. Un alt loc unde se poate mânca bine în Vamă este Papa la Şoni: rustic, bun, săţios. În rest în funcţie de gusturi şi de buget.

„La pescari“

Se pregăteşte peştele

Papa la Şoni

   O lume diversă din toate colţurile ţării: motociclişti, rockeri, punkeri, hippie îşi au în Vamă locurile lor. Nudiştii, cei odată stăpâni ai plajei, s-au retras către extremităţile sudice şi nordice ale acesteia. Vama nu este un loc liniştit, dar este un loc unde îţi poţi găsi liniştea. Dacă ai venit pentru distracţie, aici vei găsi imediat partenerii potriviţi, care te vor accepta în grupul lor ca şi cum te-ar cunoaşte dintotdeauna şi nu te vei simţi stingher sau singur printre ei. Pentru iubitorii de plimbări pe malul mării, o trecere de la sud la nord pe plaja Vămii e ca o călătorie dintr-o lume în alta.

O lume diversă

Motocicliştii

Nudiştii din Vama Veche

   Un drum în Vamă este o experienţă care trebuie încercată, ea te aşteaptă oricând, dar supremul, extazul Vămii este atins pe 1 mai şi în timpul mişcării culturale numită Sufstock, care se desfăşoară anual începând din 2003. Se spune că dacă vrei să simţi 1 mai cu adevărat trebuie ca măcar odată în viaţă să mergi acolo. Însă, înainte de a ajunge aici, scapă de prejudecăţi. Vama nu suportă aprecieri rigide. Vama şi oamenii ei se acceptă necondiţionat.

1 mai la Vama Veche

Stufstock

Zdob şi Zdub la Stufstock

Ecrane pe nisip, FilmStock

   Cazare în Vama Veche
   (Hoteluri, Pensiuni, Campinguri, Cluburi, Terase)

   BazArt Hostel*

   Hostelul BazArt este situat în complexul BIBI din Vama Veche, pe aleea principală spre mare, la numai 50 metri de plajă.

   Hotel Laguna**

   Hotelul Laguna este situat în partea de sud a staţiunii Vama Veche, la numai 70 m de plajă, lângă restaurantul Corsaru’. Este construit în anul 2005, cu o arhitectură originală de inspiraţie gaudiană. Cele trei corpuri de clădire ale hotelului încadrează  2 piscine cu șezlonguri pentru relaxare, una destinată adulţilor şi una pentru copii, un bar de zi şi un loc joacă pentru copii. Hotelul dispune de 48 de camere, dotate cu baie proprie, tv, televiziune prin cablu.

SURSE BIBLIOGRAFICE (INFORMAŢII, NOTE, TEXTE, IMAGINI)
AUREL VÎRLAN
NOPŢI ÎN VAMA VECHE;

VICTOR RĂDULESCU
– 1 MAI ÎN VAMA VECHE;

TEA TOMESCU, CHRISTIAN FRANKPLADS, RAUL TOŞA
– FLICKR;
TUDOR PRISACARIU
– VAMA VECHE 2010;

FULGERICĂ
– „PAPA LA SHONI“ ÎN VAMA VECHE;
CRISTINA MAZILU
– STUFSTOCK;
COTIDIANUL.RO
– NOPŢI ALBE LA MALUL MĂRII;
PONTURIBUNE.RO
SĂPTĂMÂNA STUFSTOCK  2011 ÎN VAMA VECHE;

Lasă un comentariu