Algele verzi (Chlorophyta)

Bryopsis plumosa (Hudson) C.Agardh, 1823 

    Alga verde cu tal plurisifonal (cenocit) filamentos, penat ramificat, cu cromatofori discoidali sau elipsoidali care au terminatii ascutite. Atinge lungimea de pana la 20-25 cm. Este frecventa pe pietre in zona sublitorala, primavara si la inceputul verii.
   Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Chlorophyta, Clasa Ulvophyceae, Ordinul Bryopsidales, Familia Bryopsidaceae, Genul Bryopsis, Specia Bryopsis plumosa.

 Cladophora laetevirens (Dillwyn) Kützing, 1843           

   Alga verde pluricelulara cu filamente erecte, ramificate, fixata de substrat cu rizoizi bazali. Cromatoforii au numerosi pirenoizi. Ramurile sunt incovoiate ca o secera, in grupe de cate 4-6. Atinge lungimea de 30 cm. Se intalneste pe pietre, in locuri linistite, la adancimi mici.
   Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Chlorophyta, Clasa Ulvophyceae, Ordinul Cladophorales, Familia Cladophoraceae, Genul Cladophora, Specia Cladophora laetevirens.

 Cladophora sericea (Hudson) Kützing, 1843 

   Alga verde cu filamente erecte, ramificate, fixate de substrat cu rizoizi bazali. Cromatoforii au numerosi pirenoizi. Ramificatiile terminale sunt drepte sau putin curbate si nu formeaza un smoc. Se fixeaza pe substrat prin rizoizi. Atinge lungimea de pana la 30 cm. Se intalneste pe pietre, la adancimi mici.
   Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Chlorophyta, Clasa Ulvophyceae, Ordinul Cladophorales, Familia Cladophoraceae, Genul Cladophora, Specia Cladophora sericea.

Cladophora vagabunda (Linnaeus) Hoek, 1963

   Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Chlorophyta, Clasa Ulvophyceae, Ordinul Cladophorales, Familia Cladophoraceae, Genul Cladophora, Specia Cladophora vagabunda.

 Ulva intestinalis Linnaeus, 1753

   Alga verde cu tal lamelar, in mod obisnuit neramificat sau slab ramificat; cromatoforul ca o placa nu umple celula. Are un singur pirenoid. Atinge lungimea de pana la 40 cm. Se intalneste pe pietre la diferite adancimi, in ape impurificate, dar si in ape dulci.
   Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Chlorophyta, Clasa Ulvophyceae, Ordinul Ulvales, Familia Ulvaceae, Genul Ulva, Specia Ulva intestinalis.

 Ulva rigida C.Agardh, 1823

   Alga verde pluricelulara, cu tal lamelar (foliaceu), cu rupturi pe mijloc. Celulele talului au un singur nucleu, iar cromatoforul are unu sau doi pirenoizi. Talul este alcatuit din doua straturi de celule. Atinge lungimea de 20-25 cm. Creste pe pietre, in zona sudica a litoralului nostru, intre Costinesti si Mangalia.
   Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Chlorophyta, Clasa Ulvophyceae, Ordinul Ulvales, Familia Ulvaceae, Genul Ulva, Specia Ulva rigida.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s