Stele, ofiuride şi castraveţi de mare (Echinodermata)

   Echinodermele sunt un grup de animale marine, bentale in cea mai mare parte, cu simetrie radiara alterata adesea de elemente de simetrie bilaterala, caracterizate prin prezenta unor structuri si organe unice printre vietuitoarele actuale. 

   In Marea Neagra, echinodermele sunt una din grupele marine slab reprezentate. Foarte putine specii, toate de talie mica, au reusit sa se aclimatizeze si sa reziste in conditiile particulare ale Marii Negre. Cu toate ca in bazinul pontic se cunosc 19 specii de echinoderme, (majoritatea holoturide), in dreptul litoralului romanesc nu au fost identificate cu precizie decat trei specii, doua holoturide si un ofiurid. Celelalte specii sunt cantonate in cea mai mare parte in zona prebosforica si pe coasta anatoliana.

   Asteroidea
   (Stelele de mare)

   Echinoderme cu simetrie pentaradiara, cu corpul format dintr-un disc central care prezinta inferior orificiul bucal si superior orificiul anal si placa madreporica si cinci (sau mai multe) brate dispuse radiar. Fiecare brat prezinta ventral cate un sant ambulacrar care incepe in apropierea orificiului bucal si se termina in varful bratului. In lungul acestor santuri ventrale se gasesc picioarele ambulacrare.
   La exterior proemineaza adesea tepi calcarosi dermali de dimensini diferite, in functie de specie. In varful bratelor se gaseste cate un ochi simplu. Dimensiunile stelelor de mare variaza de la cativa cm la peste 0,5 m diametru. Adesea sunt viu colorate, rosu, albastru, portocaliu, existand insa si numeroase specii care au culori terne. Populeaza fundurile oceanice din zonele litorale pana la adancimi de cateva sute de metri. In Marea Neagra, datorita conditiilor particulare, salinitate scazuta, factor ropic, a patruns o singura specie, Marthasterias glacialis, cunoscuta in sud-vestul bazinului pontic, in zona stramtorii Bosfor.

Marthasterias glacialis Linnaeus, 1758

   Incadrare taxonomica: Regnul Animalia, Increngatura Echinodermata, Subincrengatura Asterozoa, Clasa Asteroidea, Supraordinul Forcipulatacea, Ordinul Forcipulatida, Familia Asteriidae, Genul Marthasterias.

   Ophiuroidea
   (Serpii de mare)

   Echinoderme strans inrudit cu asteridele, ambele grupe apar aproape concomitent in depozitele cambriene cu peste 500 de milioane de ani in urma. In prezent, ofiuridele, cunoscute din silurianul superior, sunt un grup destul de numeros intre echinoderme, din care trei patrund si in Marea Neagra.
   Morfologia lor externa este in mare masura asemanatoare cu cea a stelelor de mare, existand si la acest grup un disc central de pe care pornesc cinci brate. Discul central este de dimensiuni reduse iar bratele sunt foarte subtiri, cu aspectul unor cozi de sarpe, de unde si denumirea acestor animale de „serpi de mare”. In ciuda faptului ca sistemul de structuri calcaroase este mult mai bine dezvoltat in comparatie cu asteridele, bratele sunt extrem de mobile, fiind folosite de animale pentru a se deplasa prin tarare. Orificiul anal lipseste, iar tubul digestiv si glandele genitale nu patrund in brate.

   Ophiurida, specii cu bratele lungi si subtiri, neramificate si neflectabile pe partea ventrala spre gura. Prezinta un disc central acoperit cu placi calcaroase sudate. Bratele prezinta adesea spini calcarosi lungi sau scurti dispusi lateral. Amphiura chiajei, de circa un cm diametru, de culoare roz, este destul de frecventa in asociatia cu Modiolula phaseolina din Marea Neagra.

Amphiura chiajei Forbes, 1843 

   Incadrare taxonomica: Regnul Animalia, Increngatura Echinodermata, Subincrengatura Asterozoa, Clasa Ophiuroidea, Ordinul Ophiurida, Subordinul Ophiurina, Infraordinul Gnathophiurina, Familia  Amphiuridae, Genul Amphiura.

Ophiura albida Forbes, 1839

   Incadrare taxonomica: Regnul Animalia, Increngatura Echinodermata, Subincrengatura Asterozoa, Clasa Ophiuroidea, Ordinul Ophiurida, Subordinul Ophiurina, Infraordinul Chilophiurina, Familia Ophiuridae, Subfamilia Ophiurinae, Genul Ophiura.

   Holothuroidea
   (Castravetii de mare)

   Holoturidele sunt specii curioase, cunoscute sub denumirea populara de castraveti de mare. Pot atinge cea mai mare talie intre echinodermele actuale. Grupul are o vechime foarte mare, fosilele lor datand din cambrian si fiind mai vechi comparativ cu asteridele, ofiuridele si echinidele. Pozitia lor sistematica este inca controversata.
   Holoturidele se caracterizeaza prin disparitia scheletului calcaros si corpul lor alungit, cu orificiile bucal si anal deschizandu-se anterior si respectiv posterior. La unele specii, in jurul orificiului bucal se gasesc tentacule ramificate iar pe corp pot exista protuberante. Simetria radiara primara este alterata de simetrie bilaterala. Holoturidele sunt in cea mai mare parte animale bentale, deplasandu-se pe fundul marilor prin miscari de tarare. In Marea Neagra patrund doar cateva specii apartinand acestui grup.

   Apodida, holoturide cu tentacule bucale care se formeaza la nivelul inelului ambulacrar oral (ca la crinoidee). Au aspect digitiform sau sunt prevazute cu pinule. Tegumentul este translucid iar scleritele sunt complicate. Sexele sunt separate (chiridotide) sau nu (synaptide). Dezvoltarea postembrionara include larve caracteristice, auricularia, pentactula. In Marea Neagra, Leptosynapta inhaerens si Oestergrenia digitata sunt specii care populeaza fundurile maloase, la 30-70 m adancime in asociatia midiilor de adanc.

Leptosynapta inhaerens O.F. Müller, 1776

   Specie cu corpul alungit, de 5-10 cm, translucid, roz sau galbui, cu mai multe gatuituri, prezinta 10-13 tentacule bucale prevazute cu pinule scurte.
   Incadrare taxonomica: Regnul Animalia, Increngatura Echinodermata, Subincrengatura Echinozoa, Clasa Holothuroidea, Ordinul Apodida, Familia Synaptidae, Genul Leptosynapta.

Oestergrenia digitata Montagu, 1815

   Holoturid cu corpul vermiform, opac, rosiatic sau brun, cu pete violacee. Orificiul bucal este inconjurat de 11-12 tentacule scurte, fara pinule. Atinge dimensiuni de 7-12 cm si este mai rar decat specia precedenta.
   Incadrare taxonomica: Regnul Animalia, Increngatura Echinodermata, Subincrengatura Echinozoa, Clasa Holothuroidea, Ordinul Apodida, Familia Synaptidae, Genul Oestergrenia.

Oestergrenia digitata

Oestergrenia digitata

Oestergrenia digitata

Oestergrenia digitata

SURSE BIBLIOGRAFICE (INFORMATII, NOTE, TEXTE, IMAGINI):
Conf. univ. dr. MARIUS SKOLKA
– ZOOLOGIA NEVERTEBRATELOR vol I-II – OVIDIUS UNIVERSITY PRESS, Constanta 2003;
– RAPORT DE CERCETARE nr. 880/2004, EVALUAREA BIODIVERSITATII DOBROGEI, UNIVERSITATEA OVIDIUS CONSTANTA.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s