Venus

  Statiunea Venus este situata pe un pitoresc promotoriu intre Saturn si Cap Aurora, la 3 km de Mangalia, careia ii este integrata din punct de vedere administrativ.

Statiunea Venus

Harta statiunii Venus

   Accesul de la Constanta, de care o despart 42 km se face soseaua E87, din care in dreptul km 33,7, se desprinde un drum ce trece prin Olimp, Neptun, Jupiter si Aurora. Un drum direct spre statiune este cel care se abate din E87 in dreptul km 37. Legatura cu celelalte statiuni ale Mangaliei Nord sunt facilitate de cursele de microbuze si minicare. Gara cea mai apropiata este la Mangalia.

Minicarul e un mijloc facil de calatorie intre Mangalia si statiunile din Mangalia Nord

   Statiunea purtand numele zeitei frumusetii si-a facut aparitia in circuitul turistic in vara anului 1969, cand in concordanta cu numele acesteia sunt inaugurate mai multe hoteluri cu nume de fete „Florica“, „Veronica“, „Doina“, „Sanda“, „Iris“, „Zamfira“, „Corina“ si restaurantele „Orion“, „Gambrinus“ si „Esplanada“. In anul urmator se ridica alte hoteluri „Adriana“, „Brandusa“, „Claudia“, „Egreta“, „Nina“, „Rodica“ si restaurantele „Palas“, „Aladin“, „Calypso“, „Brates“ si „Razelm“. In 1971 statiunea isi definitiveaza contururile prin construirea hotelurilor (cu restaurante proprii) „Silvia”, „Carmen“, „Felicia“ si „Lidia“ toate situate in varful promotoriului, precum si impunatoarele hoteluri-turn din centrul statiunii „Pajura“, „Vulturul“ si „Cocorul“. Hotelurile „Nora“, „Melodia“ si „Favorit“ aflate intr-o zona mai izolata, linistita si plina de verdeata sunt date in folosinta in 1972. In sfarsit in 1973 sunt inaugurate baile mezotermale, ce folosesc calitatile terapeutice ale namolului de turba, aflat din abundenta in zona.
   La Venus este greu de definit o linie arhitectonica unitara intalnita in general in celelalte statiuni din Mangalia Nord. Imaginatia arhitectilor a conceput pentru fiecare zona a statiunii stiluri si ambiante diferite. Vazuta de sus statiunea se desfasoara in jurul oglinzii unui mic ochi de apa creat de mana omului, „Lacul Venus“, cuprinzand in interiorul ei cea mai mare zona verde, din toate statiunile de pe litoral.

Lacul Venus numit uneori si Razelm este populat cu crap. Se poate pescui contra unei taxe

   Statiunea este azi un amestec ciudat de hoteluri foarte elegante si cladiri lasate in paragina. In timp ce cateva unitati de cazare au fost renovate, restul pastreaza un aspect posomorat. Totusi aici este locul unde apele marii sunt cele mai linistite si fara alge.
   Plaja este fragmentata in dreptul statiunii si spre nord in mai multe golfulete marginite de diguri din stabilopozi. Aceasta zona este preferata de cei care cauta liniste si intimitate. Spre sud plaja se intinde pe o lungime de 1,2 km si are o latime variabila de pana la 200 m. Aici se gaseste un nisip fin si izvorasc ape minerale sulfuroase hipotermale captate si utilizate pentru dusuri amenajate.

Plaja Venus

Plaja din sudul statiunii Venus

   Cazarea in statiunea Venus este asigurata de hoteluri, vile, pensiuni si in camping. Dintre hotelurile din Venus se pot mentiona  cateva de patru stele care asigura conditii de cazare foarte bune: Carmen, Dana, Palace si Mezotermale. Toate sunt dotate cu sali de fitnes, spatii pentru relaxare, sali de masaj si piscine. Pe langa aceste hoteluri, in Venus sunt deschise si hoteluri de trei, doua si o stea. Cele de doua stele si o stea sunt in mare majoritate nerenovate.

   Hotelul emblema al statiunii cu un specific unic pe litoral, este „Raluca”. Particularitatile ii sunt conferite de structura arhitectonica circulara, cu o scara exteriora, o vasta curte interioara, asemenea unei arene romane, precum si de crearea aici a unei veritabile gradini botanice, in mijlocul careia troneaza o „masa a tacerii”, daltuita in piatra de Codru (cariera in apropierea Babadagului). Numeroase specii vegetale exotice si obisnuite sunt ingrijite aici. Intre raritati se gasesc exemplare de Liriodendron tulipifera (arborele de lalea), originar din America de Nord, cu flori asemanatoare lalelelor, Buxus sempervivum, adus la Constanta la sfarsitul veacului XIX, din Bosfor (toamna dupa cei cad frunzele, fructele sale apar ca niste superbe flori de zapada) si o frumoasa larice argintie, conifer originar din Italia.

Hotel Raluca

Curtea interioara a Hotelului Raluca

Arborele de lalea (Liriodendron tulipifera)

   Factorii naturali de cura in statiunea Venus sunt climatul marin, bogat in aerosoli salini si apa mineralizata (sulfatata, sodica, magneziana, hipotona) a Marii Negre. Statiunea este atractiva atat pentru persoanele sanatoase care pot beneficia de cura heliomarina in timpul concediilor sau vacantelor de vara, cat si pentru cei care vizeaza tratamentul unor afectiuni reumatismale, degenerative, posttraumatice, al unor stari de anemie secundara, de debilitate, al unor boli dermatologice, endocrine etc.

   Posibilitatile de petrecere a timpului liber sunt la fel de numeroase ca si in celelalte statiuni: sporturi nautice, tenis, minigolf. Pentru pasionatii de hipism, in imediata apropiere se afla herghelia Mangalia. In general Venus este cautata de cei care sunt in cautarea unui sejur lipsit de agitatie si zgomot.

SURSE BIBLIOGRAFICE (INFORMATII, NOTE, TEXTE, IMAGINI):
GHEORGHE ANDRONIC, MARIN NEATU, ADRIAN RADULESCU, STOICA LASCU
– LITORALUL ROMANESC AL MARII NEGRE – EDITURA SPORT-TURISM – BUCURESTI 1989

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s