Georgia

   საქართველო

   Cod internaţional – GE

   Localizare geografică – Orientul Mijlociu; între 41°08′ si 43°34′ lat. N şi între 40° si 46°44′ long. E

   Capitala – Tbilisi (1,09 milioane locuitori)

   Suprafaţa – 69 700 km²

   Populaţia – 4,65 milioane

   Limba vorbită – georgiana (limba oficială), rusa, abhaza

   Religii – ortodoxă, musulmană

   Ziua naţională a Georgiei – 26 mai (proclamarea independenţei 1918, ieşirea Georgiei de sub dominaţia Rusiei)

   Asezare si relief

   Situata la intersectia dintre Europa de Est si Asia de Vest, in regiunea Caucazului de Sud, Georgia este marginita la vest de Marea Neagra, la nord de Federatia Rusa, la sud-vest de Turcia, la sud de Armenia iar la sud-est de Azerbaidjan. Cu aproape jumatate din teritoriile sale situate la altitudini de peste 1000 de metri, Georgia este o tara muntoasa. Cuprinde partea sudica a vestului Caucazului Mare si regiunea nord-vestica a Caucazului Mic. Cele mai inalte varfuri sunt Shkhara din Caucazul Mare, ce atinge altitudinea de 5068 m si Kazbek, cu 5033 m. Principalele zone de asezari, unde solul este fertil si cultivat, sunt vaile situate intre cele doua lanturi muntoase si vaile raurilor Rioni, care strabate jumatatea vestica a tarii spre Marea Neagra si Kura, care se varsa in Marea Caspica.

Georgia

Relieful Georgiei

Georgia este o tara muntoasa

Caucazul Mare, Varful Shkhara 5068 m

Varful Kazbek 5033 m

Raul Rioni (327 km)

Raul Kura (Mtkvari) la Tbilisi (1515 km)

   Clima

   In ciuda dimensiunilor relativ mici, Georgia are o clima variata. Caucazul protejeaza tara de aerul rece dinspre nord, iar vanturile vestice aduc aer marin cald si umed. Lantul montan Surami, in centrul Georgiei, actioneaza ca o cumpana a apelor intre bazinele raurilor Rioni si Kura, marcand de asemenea o divizare climatica. Spre vest, in zona intens cultivata a campiei Colhida, la Marea Neagra, predomina un climat subtropical umed, cu precipitatii de 300-800 mm. Pe pantele de pe tarmul Marii Negre, precipitatiile medii anuale pot atinge 2400-3000 mm, cele mai ridicate niveluri din tara. Catre est, climatul devine tot mai arid si mai continental.

In muntii Georgiei a venit primavara

Furtuna la Marea Neagra

Toamna in Kakheti, Georgia

In Georgia ninge abundent

   Vegetatia si Fauna

   Aproape o treime din suprafata Georgiei este impadurita. In regiunile deluroase din Colhida predomina padurile de foioase si arbustii pereni. Aici vegetatia include rododendron pontic, cimisir, vasc si iedera. Pe versantul adapostit al lantului muntos Surami, ce leaga Caucazul Mare si Caucazul Mic, predomina padurile de stejar si fag, iar mai sus se gasesc paduri de molid si pin. Deasupra limitei copacilor, pajistile subalpine si alpine se intind intre culmi. In vaile situate la sud-est de Tbilisi predomina stepele, transformate in teren agricol. Kakheti, situat la nord-est de Tbilisi, este centrul vinificatiei georgiene. Constienti de frumusetea tarii lor, georgienii au organizat parcuri nationale inca din perioada sovietica. Multe dintre aceste zone protejate sunt amenintate din cauza lipsei de personal. Copacii sunt taiati fara a se tine cont de consecinte, iar padurile sunt degradate si de cresterea intensiva a animalelor.

Rhododendron ponticum

Cimisir (Buxus colchica)

Pajiste alpina

Parcul National Borjomi – Kharagauli

   Georgia are o gama diversa a habitatelor si a faunei salbatice. In conditiile in care padurea acopera inca 38,6% din teritoriu iar tara este predominant muntoasa, lupii, ursii, sacalii, vulpile, rasii, precum si ierbivore cum ar fi cerbul, cerbul lopatar, capra neagra, capra salbatica sau mistretul se gasesc inca in numar apreciabil. Au fost identificate 110 specii de mamifere, peste 330 de specii de pasari, 48 specii de reptile, 11 specii de amfibieni si 160 specii de peste. Fazanul (Phasianus colchicus), gasit azi in intreaga Europa si America de Nord este originar din zona Caucazului. Desi se credea disparut din Georgia, leopardul anatolian (Panthera pardus tulliana) a fost reconfirmat in anul 2003 in Parcul National Vashlovani.

Capra salbatica-Bezoar (Capra aegagrus)

Fazanul (Phasianus colchicus)

Leopardul anatolian (Panthera pardus tulliana)

   Populatia

   Aproape 70% dintre locuitorii tarii se considera georgieni. Grupul etnic georgian este unul dintre cele mai vechi grupuri etnice din lume. Cea mai importanta minoritate este reprezentata de armeni, 8% din populatie. Azerii si rusii reprezinta 6%. Populatia Georgiei include de asemena abhazi, kurzi, greci, ucranieni, osetini, evrei, belarusi, asirieni, tatari si turci.

Spiritul liber al natiunii georgiene

   Limba oficiala a Georgiei este georgiana, cunoscuta si drept limba kartveli. Limba georgiana este foarte veche iar originile ei sunt necunoscute. In Caucaz, „Muntele limbilor”, este cea mai vorbita limba caucaziana.  Scrierea georgiana este formata din 34 de simboluri, ce constituie unul din cele 14 alfabete unice care exista azi in lume. Pe langa georgiana, se mai vorbesc si alte limbi caucaziene: laz, mingreliana, abhaza, svanuri si bat. Exista si o tensiune etnica ridicata in regiune ce conduce la un conflict constant intre georgieni, abhazi si osetini. La sfarsitul anului 1998, conflictul etnic a fost atat de grav incat  peste 250 000 de georgieni au fost obligati sa paraseasca teritoriul abhaz. In august 2008 are loc un conflict armat intre Georgia si trupele rusesti patrunse pe teritoriul acesteia. Ca urmare a acestei interventii militare, Rusia recunoaste unilateral independenta regiunilor separatiste Abhazia si Osetia de Sud.

Abhazia si Osetia de Sud pe teritoriul Georgiei

Conflictul armat Ruso-Georgian din august 2008

Urmarile razboiului

   Majoritatea georgienilor sunt adepti ai Bisericii Ortodoxe Georgiene. In regiunile rurale, credintele antice care dateaza din timpuri precrestine sunt inca larg raspandite, in special in zonele Muntilor Caucaz, cum ar fi Svaneti in nord si Khevsureti in nord-est. Armenii, rusii si ucrainienii se identifica cu bisericile lor nationale. Peste 10% din populatie sunt musulmani: adjari, mingrelieni, abhazi si osetini ce apartin sectei sunnite, in timp ce azerii apartin sectei siite.

Sarbatoare religioasa in Svaneti

Traditii stravechi in Pshavi (Arborele spirit)

Nunta traditionala georgiana (Regiunea Tusheti)

   Georgienii, armenii si azerii formeaza trei dintre cele mai mari grupuri de popoare caucaziene. Desi exista mari diferente, in termeni de limba, origine si religie, ei sunt uniti de o larga serie de asemanari, in special de obiceiurile de zi cu zi, traditii si credinte populare. Cele mai proeminente trasaturi pe care aceste trei grupuri le au in comun sunt societatea patriarhala care domina familia, ospitalitatea renumita si un cod conservator de comportament. Spiritul civic si constiinta civila sunt depasite de loialitatea fata de familie.
   Georgienii au o gandire mai mult europeana decat orientala. Totusi, spiritul national poate fi surprinzator pentru europeni. Un teribilism exagerat este evident pe sosele, impreuna cu un cult al puterii si o supraestimare a abilitatilor personale. Daca utilizezi centura de siguranta intr-o masina condusa de un georgian, soferul se va simti insultat si s-ar intreba daca pasagerul sau are incredere in el. In ciuda acestei culturi de omniprezenta masculina, femeile detin o pozitie puternica in societatea georgiana. Dintre cele trei state caucaziene – Armenia, Azerbaidjan si Georgia – numai in Georgia s-ar accepta alegerea unei femei presedinte.

Georgian (Mokheve)

Georgiana din Khevsureti

   Avand un cult deosebit al ospitalitatii, georgienilor le place foarte mult vinul, care joaca un rol foarte important in societatea acestora. Ori de cate ori georgienii se aduna pentru a se bucura de o masa festiva, este numit un tamada, un maestru de ceremonii. El conduce, face observatii amuzante, propune toasturi si impulsioneaza mesenii. Exista si o ierarhie a toasturilor: pentru pace, pentru Georgia, pentru oaspetii importanti, pentru stramosi, pentru parinti, copii, frati si surori, pentru prietenie, pentru femei si asa mai departe. La o masa festiva, chiar si strainii ar trebui sa sustina entuziasti aceasta traditie. Desi multe toasturi se fac de-a lungul unei seri lungi si agreabile, a te imbata este dovada cea mai evidenta de proasta crestere.

Culegator de struguri

Targ de toamna

Masa festiva georgiana

   Un fel de mancare traditional georgian, sunt coltunasii cu carne numiti khinkali (ხინკალი). Sa manance khinkali este una dintre placerile georgienilor. Pentru ca Georgia este o tara muntoasa, khinkali se prepara, de obicei, din carne de oaie, insa, mai nou, pot fi umpluti si cu verdeata, branza sau carne de porc si de vita. Femeile georgiene sunt considerate adevarate gospodine abia dupa ce invata sa faca peste 20 de „pliuri” la acesti coltunasi. Sa-i pliezi este, intr-adevar, semn de indemanare. La fel de multa rabdare se cere si atunci cand ii mananci. Aceasta este o adevarata arta. Conform traditiei, varful coltunasului, locul unde pliurile se intalnesc, nu se mananca. Ele se aduna in farfurie, asemeni unor trofee. Cu cat mai multe ai colectionat, cu atat mai mare este respectul pe care il trezesti comesenilor. Daca folosesti furculita la acest fel de coltunasi, vei fi tratat ca un novice. Fiind destul de mari, cam cat pumnul unui copil, khinkali se tin cu ambele maini de varful pliat. Dupa prima muscatura, se bea zeama din interior. Abia dupa aceea poti gusta umplutura.
   Un alt fel de mancare obisnuit in Georgia sunt frigaruile, shashlik-ul (მწვადი).

Pregatirea coltunasilor khinkali

Khinkali au fost pusi la fiert

Shashlik

   Istorie si Politica

   Regim politic – Republica prezidentiala.

Parlamentul Georgiei

   Legislativ – Parlament (საქართველოს პარლამენტი) cu 150 de deputati alesi pe o durata de 4 ani – ultimele alegeri parlamentare desfasurate, 1 octombrie 2012.

Giorgi Margvelashvili

   Presedinte – Giorgi Margvelashvili (გიორგი მარგველაშვილი), mandat cu o durata de 5 ani inceput la 17 noiembrie 2013 (ales 27 octombrie 2013).

Irakli Garibashvili

   Guvern – prim-ministru Irakli Garibashvili (ირაკლი ღარიბაშვილი), Alianta „Visul georgian”, investit la 20 noiembrie 2013.

   Organizare administrativa – 2 republici autonome: Abhazia (Suhumi) si Adjaria (Batumi) si 9 regiuni: Guria (Ozurgeti), Imereti (Kutaisi), Kakheti (Telavi), Kvemo Kartli (Rustavi), Mtskheta-Mtianeti (Mtskheta), Racha-Lechkhumi şi Kvemo Svaneti (Ambrolauri), Samegrelo – Zemo Svaneti (Zugdidi), Samtskhe-Javakheti (Akhaltsikhe), Shida Kartli (Gori); Regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud fac obiectul unei legi speciale adoptate de Preşedintele Georgiei la 23 octombrie 2008 – Legea privind teritoriile ocupate ale Georgiei.

Harta administrativa a Georgiei

Georgia – Regiuni administrative

   Istoria Georgiei este asemanatoare cu a Armeniei si Azerbaidjanului, celelalte state caucaziene. Cei mai multi istorici, antropologi, lingvisti si arheologi sunt de acord că stramosii georgienilor de azi au locuit zona din sudul Caucazului si Asia Mica inca din neolitic, insa rareori in istoria sa, Georgia a fost o tara unita si suverana.
   Grecii antici numeau vestul Georgiei „Colchida”. Aceasta regiune apare in legenda lui Iason si a argonautilor, care ar fi calatorit aici in cautarea „lanii de aur”. Din anul 2000 i.e.n, nord-vestul Colchidei a fost locuita de triburile georgiene „svan” si „zan”. In estul Georgiei s-au dus lupte pentru putere intre diferitele confederatii de triburi in perioada secolelor al VI-lea si al IV-lea i.e.n., din care au iesit invingatoare triburile kartliene din regiunea Mtskheta din Iberia. In conformitate cu traditia georgiana, Regatul Kartli (cunoscut si ca Iberia in literatura romano-elena) a fost format în jurul anului 300 i.e.n. de Parnavaz I, primul rege al dinastiei Parnavazida.
   Partea vestica a fost prima care a cazut sub influenta grecilor, apoi a romanilor si a Imperiului Bizantin, in timp ce teritoriile sud-estice au fost controlate de persi si arabi. Abia in anul 1008 a fost proclamat primul Regat al Georgiei (1008-1466) sub dinastia Bagrationi. Dupa anul 1100, tara traieste o epoca de aur, in special sub conducerea reginei Tamar cea Mare (1184-1212). Aceasta perioada de inflorire este curmata in 1236 de primele invazii mongole.
   In secolul al XIV-lea Georgia este devastata de mongolii lui Timur Lenk, fapt ce are ca urmare  impartirea acesteia in trei regate separate – Imeretia, Kakhetia si Khartlia – care ulterior au devenit dependente de Persia si apoi de Turcia.

Regina Tamar cea Mare (1184-1212)

Invazia mongolilor

   Regatul Georgiei de Est, format in 1762 prin unificarea regatelor Khartlia si Kakhetia, a intrat sub protectia Rusiei in 1783. Dupa ce Georgia a devenit provincie ruseasca in 1801, vestul Georgiei (Mingrelia, Imeretia si Abhazia) a fost treptat absorbit in Imperiul Rus. Politica dura a rusificarii a fost insotita de un mare numar de revolte esuate.

Georgia 1762

Georgia 1762

Luptatori georgieni 1910

   Georgia isi declara independenta in 1918, dar in 1921 este ocupata de Armata Rosie si declarata republica in cadrul Uniunii Sovietice. Din 1922 pana in 1936, Georgia formeaza impreuna cu Armenia si Azerbaidjan Republica Sovietica Federala Socialista Transcaucaziana, iar din 1936 isi pastreaza statutul de Republica Unita a Uniunii Sovietice. Desi Iosif Vissarionovici Stalin (1879-1953) era georgian, tara a suferit mult sub teroarea pe care a dezlantuit-o intre anii 1936-1937.

Iosif Vissarionovici Stalin (Ioseb Djugasvili, იოსებ ჯუღაშვილი), dictator sovietic 1922-1953

   In epoca sovietica, problema minoritatilor nationale era ignorata si neglijata. Incercarile de rusificare, precum cea de abolire a limbii georgiene ca limba oficiala in 1978, si redenumirea Georgiei drept Gruzia au intarit miscarea nationalista care lupta pentru separarea de Moscova. In acelasi timp, relatiile dintre georgieni, abhazi si osetini s-au inrautatit.
  Dupa prabusirea Uniunii Sovietice, Georgia si-a declarat independenta pe 9 aprilie 1991. Pentru noul stat eliberat, perioada urmatoare a insemnat dezorganizare interna si framantari sociale, cu asasinate si razboiaie civile.
  Primul presedinte ales liber a fost Zviad Gamsahurdia, dar in anul 1992 a fost acuzat de coruptie, violarea drepturilor omului si abuz de putere. Eduard Sevardnadze (n. 1928), pe atunci purtatorul de cuvant al parlamentului si fost ministru de externe sovietic, a devenit noul sef de stat al Georgiei. In timpul alegerilor parlamentare si prezidentiale din noiembrie 1995, Sevardnadze a fost ales presedinte si apoi reales in aprilie 2002. Datorita neregulilor aparute in timpul alegerilor din noiembrie 2003, au existat acuzatii de frauda electorala. In orasul Tbilisi, oponentii lui Sevardnadze au organizat demonstratii in masa. Acesta a cedat presiunii exercitate de opozitie si a demisionat la sfarsitul lui noiembrie 2003. Liderul opozitiei, Mihail Saakashvili (n. 1967), a fost declarat castigator al alegerilor prezidentiale din ianuarie 2004.

Eduard Amvrosievici Sevardnadze (ედუარდ შევარდნაძე), ministru de externe al URSS 1985-1990 si seful statului Georgian 1992-2003

   Dupa declararea independentei, conflictele etnice dintre osetini, abhazi si georgieni au luat amploare, iar in anul 1992, Georgia a fost implicata intr-un razboi civil fatis. La sfarsitul lui iunie 1992, a fost negociat un armistitiu cu osetinii din teritoriul georgian (Osetia de Sud), care doreau unirea cu cei din nord, care apartin Federatiei Ruse.
   In iulie 1992, abhazii si-au declarat unilateral independenta, obligand trupele georgiene sa intre in Abhazia pentru a restabili controlul asupra regiunii. Un acord de incetare a luptelor este semnat in luna septembrie al aceluiasi an si incalcat la scurt timp. Abhazii cu sprijinul nemijlocit al Rusiei au silit retragerea trupelor georgiene iar 250 000 de civili georgieni au fost fortati sa paraseasca regiunea.

Razboiul civil din Abhazia

250 000 de georgieni au fost fortati sa paraseasca Abhazia

   Abia in 1994 s-a ajuns la un acord bilateral de incetare a focului, monitorizat de trupele de mentinerte a pacii ale Comunitatii Statelor Independente (CSI) si de personalul militar ONU. Ulterior au existat incidente izolate de-a lungul liniei de demarcatie dintre Abhazia si restul Georgiei. Desi Abhazia s-a declarat stat suveran la finele anului 1992, statutul sau legal international ramane indecis. Beneficiarul acestei situatii este Rusia, prin influenta asupra Abhaziei, care poate fi considerata protectorat rusesc, intrucat majoritatea abhazilor detin pasapoarte rusesti.
   Pe langa problemele generate de republicile renegate Osetia de Sud si Abhazia, Georgia s-a confruntat si cu alte semne ale dezintegrarii nationale. In sud-vest, la granita cu Turcia se afla regiunea Adjaria cu statut de republica autonoma. Acest teritoriu s-a aflat sub controlul liderului separatist Aslan Abashidze (apropiat Moscovei), pana in mai 2004, cand a fost fortat sa demisioneze si sa se refugieze in Rusia.

   Economie, Transporturi si Comunicatii

   Razboiul civil izbucnit in urma declaratiei de independenta a Georgiei a impiedicat dezvoltarea intreprinderilor private si a stagnat economia. Industria si transporturile au fost grav afectate, iar rata somajului este ridicata.

Georgia, Portul Poti

   Georgia are putine resurse naturale. Sectorul energetic al tarii este intr-o pozitie precara, de vreme ce se afla in intregime in mana rusilor, spre amaraciunea georgienilor. Tara aproape ca nu are centrale electrice si se bazeaza mult pe importuri.

Baraj hidroelectric pe Raul Kura (Mtkvari)

   In regiunile montane doar 43% din teren este adecvat agriculturii. Totusi viticultura si cultivarea citricelor, fructelor si ceaiului au fost intotdeauna importante. Desi detine regiuni fertile, precum Kakhetia, Georgia inca importa o mare parte din legumele necesare.

Recoltarea ceaiului

Cultura vitei de vie si…

…productia vinurilor ocupa un rol important in agricultura georgiana

   Starea drumurilor variaza in functie de regiune. Autobuze leaga orasele mari. Majoritatea cailor ferate se intind de-a lungul tarmului Marii Negre. Taxiurile sunt disponibile in mediul urban. Un aeroport international exista in Tbilisi.

Transportul feroviar asigura legatura intre portul Batumi si capitala Tbilisi

Transport urban la Tbilisi

   Turism

   Vama – Pot fi introduse fara taxe articole de uz personal si cantitati limitate de tigari, tutun si bauturi alcoolice. Obiectele de valoare trebuie declarate. Sunt interzise introducerea de mancare si scoaterea de blanuri sau metale pretioase. Pot fi introduse cantitati nelimitate de moneda straina, dar trebuie declarate. Poate fi scoasa moneda straina pana la valoarea declarata la intrare. Sunt interzise introducerea si scoaterea de moneda nationala.

   Pentru soferi – Este necesar un permis de conducere international. Este necesar un „Carnet de Passage” daca intrati in tara cu masina personala. Asigurarea pentru terti este obligatorie. Limita de viteza este de 60 km/h in localitati si 90 km/h in afara localitatilor. Limita de alcoolemie: 0. Se circula pe dreapta.

   Cazare – Gama de locuri de cazare in mediul urban, zonele pentru sporturile de iarna si statiunile de pe litoralul Marii Negre se extinde in permanenta, iar standartele incep sa creasca. Exista hoteluri la standarte internationale, hoteluri mai mici si pensiuni.

   Moneda – 1 lari = 100 tetri.
   Mijloace de plata – Dolarii si euro sunt adesea acceptati. Majoritatea cartilor de credit sunt acceptate doar la anumite banci si hoteluri internationale.

Bancnota de 100 de lari, in circulatie din 2004

Convertor valutar:
EUR http://coinmill.com/EUR_calculator.html#EUR=100
USD http://coinmill.com/USD_calculator.html#USD=100
GEL http://coinmill.com/GEL_calculator.html#GEL=100

    De la plajele de la Marea Neagra pana pe varfurile cele mai inalte ale Muntilor Caucaz, Georgia are un peisaj foarte variat. Vizitatorii vor fi uimiti nu doar de ospitalitatea coplesitoare a georgienilor, ci si de monumentele arhitecturale deosebite, peste 400, dintre care multe biserici si manastiri frumoase.

Marea Neagra la Khelvachauri

Plaja de la Kobuleti

Varful Ushba 4700 m (Svaneti)

Turismul in Georgia este unul de aventura

Catre munte

Rafting in Georgia

Rafting…

Escalada in Georgia

…si escalada in Georgia

Manastirea Sfanta Treime in apropierea satului Gergeti, la o altitudine de 2170 m sub Vf. Kazbegi. Este considerata un adevarat simbol al Georgiei crestine

Orasul subteran si Manastirea Vardzia din Samtskhe-Javakheti fondata de regina Tamar in 1185 (6 mii de locuinte intr-un complex pe 13 nivele)

   Georgia poate parea un paradis, dar inca se pot zari partile ei mai intunecate: turismul a fost cu mult redus de conflictele armate, iar in Tbilisi criminalitatea a crescut enorm in ultimii ani. In regiunile rurale te poti simti in siguranta, desi la tara, starea soselelor e foarte precara, facand calatoria in Georgia destul de neplacuta.
   O regiune care merita vizitata este Svanetia, in vestul Georgiei, locul de bastina al tribului georgian Svan. Cunoscuti pentru cultura specifica si pentru limba, svanii locuiesc in sate tribale pe vaile Caucazului Mare. Aceste sate pitoresti, importante din punct de vedere istoric, au fost declarate Patrimoniu Mondial UNESCO. Totusi, vizitatorii sunt sfatuiti sa nu patrunda in regiune fara un ghid autohton.

Satele din Ushguli, Svaneti (caracteristic acestor sate sunt turnurile de aparare construite in secolele IX-XII)

Locuintele fortificate din Shatili, Khevsureti (inaccesibile in timpul iernii)

   Perceptia orasului Tbilisi, capitala Georgiei, penduleaza intre doua extreme. Pe de-o parte, este un oras frumos cu o noblete care ne trimite in timp la momentul lui de apogeu de acum 100 de ani. Din nefericire, nu s-au realizat prea multe pentru a se pastra orasul vechi, pe malul drept al Kurei. Instabile din cauza cutremurilor frecvente ce afecteaza regiunea, casele istorice devin treptat ruine.
   Tbilisi are doua cladiri istorice importante: catedrala Sioni si biserica Metekhi. Si imprejurimile orasului sunt presarate cu cladiri religioase importante, dar foarte putin cunoscute.

Tbilisi

Biserica Metekhi

Catedrala Sioni

Fortareata Narikala din Tbilisi

SURSE BIBLIOGRAFICE (INFORMATII, NOTE, TEXTE, IMAGINI):
MAREA ENCICLOPEDIE – STATELE LUMII – Editia originala publicata in 2008, Das Neue Bild unserer Welt, wissenmedia GmbH, Gütersloh/Germania – versiunea in limba romana, Editura Litera, 2009 Bucuresti, Romania.

3 răspunsuri la Georgia

  1. MARIA ROSU spune:

    Minunate locuri. AM VIZITAT TBILISI, DAR CUM AM STAT DOAR 3 ZILE AM VAZUT PUTINE DAR A INSEMNAT ENORM PT MINE. SPLENDIDE LOCURI, MINUNAT ORAS, OAMENI DEOSEBIT DE PRIMITORI SI OSPITALIERI CUM NU MI AM IMAGINAT VREODATA. OAMENI CALZI BUCUROSI DE OASPETI, NE TRATAU CA SI CAND NE CUNOSTEAM DE O VIATA, MINUNATI OAMENI.

  2. Moroșan Cleopatra spune:

    Georgia a fost puțin mediatizată la noi însă, am reușit să-mi imaginez minunățiile ce i-au fost dăruite de natură, să intuiesc cum albastrul mării, verdele de smarald al pădurilor, semeția piscurilor înzăpezite, înaltele coline împodobite cu arbuști de ceai și viță de vie, crează un decor mirific, îndemnându-te să pornești la drum, să o vezi și să inspiri cu nesaț un strop din energia purificatoare a acestui plai binecuvântat. Georgia merită văzută înaintea altor destinații turistice mult mai frecventate.

  3. Pr.Siminciuc Liviu spune:

    Frumoasa este Georgia,vreau sa o vizitez…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s