Algele roşii (Rhodophyta)

Acrochaetium savianum (Meneghini) Nägeli, 1862

   Alga rosie cu tal simplu, cu aspect de tufa, de tip heterotrih. Carpogonul fara pedicele, se dezvolta prin transformarea unei celule a talului. Celulele talului au un singur cromatofor, cu unul sau mai multi pirenoizi. Are lungimea de cativa milimetri. Traieste epifita pe alge, uneori si endofita in ape curate.
   Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Rhodophyta, Subdivizia Eurhodophytina, Clasa Florideophyceae, Subclasa Rhodymeniophycidae, Familia Acrochaetiaceae, Genul Acrochaetium, Specia Acrochaetium savianum.

Callithamnion corymbosum (Smith) Lyngbye, 1819

   Alga rosie cu tal filamentos, cu ramificatie pseudodihotomica. Celulele talului sunt plurinucleate. Are aspect delicat, cu tufe rotunjite, rosii-roz. Atinge lungimea de 10-15 cm. Se fixeaza pe substrat dur, primavara si toamna.
   Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Rhodophyta, Subdivizia Eurhodophytina, Clasa Florideophyceae, Subclasa Rhodymeniophycidae, Ordinul Ceramiales, Familia Callithamniaceae, Tribul Callithamnieae, Genul Callithamnion, Specia Callithamnion corymbosum.

 Ceramium diaphanum (Lightfoot) Roth, 1806 

   Alga rosie cu tal cilindric, filamentos, cu ramificatie dihotomica, cu aspect margelat datorita celulelor cu cromatofori care acopera in special articulatiile. Fiecare ramificatie se termina cu niste brate scurte cu aspect de cleste. Lungimea celulelor de la baza talului este de 4-5 ori mai mare decat latimea lor. Filamentele sunt fine, cu interstitii hialine. Atinge lungimea de 6-15 cm. Traieste pe pietre sau epifita pe Cystoseira, primavara si toamna.
   Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Rhodophyta, Subdivizia Eurhodophytina, Clasa Florideophyceae, Subclasa Rhodymeniophycidae, Ordinul Ceramiales, Familia Ceramiaceae, Subfamilia Ceramioideae, Tribul Ceramieae, Genul Ceramium, Specia Ceramium diaphanum.

 Ceramium virgatum Roth, 1797 

   Alga rosie mica, filamentoasa, care se dezvolta pana la 30 cm inaltime. Stratul cortical acopera toata suprafata talului. Celulele stratului cortical sunt mici, dispuse fara nici o ordine. Organele de reproducere se dezvolta numai pe partile superioare ale talului. Lungimea celulelor de la partea bazala a talului este de doua ori mai mare ca latimea lor. Creste pe pietrele din apa si este mai numeroasa primavara.
   Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Rhodophyta, Subdivizia Eurhodophytina, Clasa Florideophyceae, Subclasa Rhodymeniophycidae, Ordinul Ceramiales, Familia Ceramiaceae, Subfamilia Ceramioideae, Tribul Ceramieae, Genul Ceramium, Specia Ceramium virgatum.

 Coccotylus brodiei (Turner) Kützing, 1843

   Alga cu talul multiaxial, lamelar, ramificat, in structura caruia exista o zona mediana cu celule dispuse in siruri compacte si o zona corticala din celule mici, dispuse radial. De pe „tulpinita” principala scurta se desfac ramuri laterale late care au la capete mai multe lame mici, plane sau ondulate. Atinge lungimea de 20-30 cm. Se reproduce intre lunile iunie si noiembrie. Habitatul tipic este „Campul lui Zernov”, o arie din nord-vestul Marii Negre, la adancimea de 43-48 m, care masura odata 11.000 km patrati. Acum aceasta arie s-a redus foarte mult datorita eutrofizarii.
   Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Rhodophyta, Subdivizia Eurhodophytina, Clasa Florideophyceae, Subclasa Rhodymeniophycidae, Ordinul Gigartinales, Familia Phyllophoraceae, Genul Coccotylus, Specia Coccotylus brodiei.

Phyllophora crispa (Hudson) P.S.Dixon, 1964 

   Alga rosie cu tal multiaxial, lamelar, ramificat, adesea dihotomic, in a carui structura exista o zona mediana cu celule dispuse in siruri compacte si o zona corticala din celule mici dispuse radial. Marginile ramificatiilor sunt incretite, iar median au un fel de „nervura”. Atinge lungimea de pana la 50 cm. Traieste fixata pe stanci la adancimi de 15-50 m.
   Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Rhodophyta, Subdivizia Eurhodophytina, Clasa Florideophyceae, Subclasa Rhodymeniophycidae, Ordinul Gigartinales, Familia Phyllophoraceae, Genul Phyllophora, Specia Phyllophora crispa.

 Phyllophora pseudoceranoides (S.G.Gmelin) Newroth & A.R.A.Taylor, 1971 

   Este o alga rosie la care de pe discul adeziv porneste o „tulpinita” scurta, de pe care se desfac ramuri laterale, cuneiforme, care au la capat mai multe lame mici plane sau ondulate. atinge lungimea de 20-30 cm. Traieste libera, nefixata, in zona sublitorala.
   Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Rhodophyta, Subdivizia Eurhodophytina, Clasa Florideophyceae, Subclasa Rhodymeniophycidae, Ordinul Gigartinales, Familia Phyllophoraceae, Genul Phyllophora, Specia Phyllophora pseudoceranoides.

Polysiphonia denudata (Dillwyn) Greville ex Harvey, 1833 

   Alga rosie cu tal filamentos, ramificat in multiple planuri (are aspect de tufa). Axul talului este format din celule centrale, care sunt inconjurate de siruri de celule pericentrale (5-8 la varf). In sectiune transversala are aspect multiaxial. Atinge lungimea de 10-20 cm. Se intalneste la adancimi de 5-6 m.
   Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Rhodophyta, Subdivizia Eurhodophytina, Clasa Florideophyceae, Subclasa Rhodymeniophycidae, Ordinul Ceramiales, Familia Rhodomelaceae, Tribul Polysiphonieae, Genul Polysiphonia, Specia Polysiphonia denudata.

Pyropia leucosticta (Thuret) Neefus & J.Brodie, 2011

   Alga rosie cu tal lamelar, foliaceu, monostromatic care se ingusteaza spre baza. Celulele talului nu sunt legate intre ele prin plasmodesme, sunt uninucleate si au un cromatofor stelat. Celulele de la baza talului se impletesc formand o calozitate pentru fixare. Atinge lungimea de pana la 30 cm. Se intalneste in sezonul rece, pana in luna iunie, de la malul apei pana la adancimi de 4-5 m, fixate pe substrat dur.
   Clasificare: Regnul Plantae, Increngatura Rhodophyta, Subdivizia Eurhodophytina, Clasa Bangiophyceae, Subclasa Bangiophycidae, Ordinul Bangiales, Familia Bangiaceae, Genul Pyropia, Specia Pyropia leucosticta.

Pyropia leucosticta

Pyropia leucosticta

SURSE BIBLIOGRAFICE (INFORMAŢII, NOTE, TEXTE, IMAGINI):

Anunțuri

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s