2 Mai

   Satul 2 Mai este situat pe malul Marii Negre, la sud de orasul Mangalia si de lacul cu acelasi nume. Administrativ apartine impreuna cu Vama Veche de comuna Limanu.

2 Mai, vedere aeriana

La 2 Mai

   La 2 Mai se ajunge numai rutier, cu masina proprie pe soseaua europeana E87, sau cu microbuzele din apropierea garii, care circula spre Vama Veche, Mangalia fiind ultima statie de tren din sudul litoralului. In sezonul estival aceste microbuze circula la intervale de 15 minute, inclusiv noaptea. Localitatea se gaseste la 53 km de Constanta si la numai 5 km de Mangalia si 6 km de Vama Veche.

   Satul 2 Mai a fost infiintat in anul 1887, de catre Mihail Kogalniceanu. Primii locuitori au fost rusii scopiti din secta Raskol, adusi de la Bucuresti, Iasi si Galati. Ulterior, incepand de pe la 1900, aici s-au stabilit familii de lipoveni, iar in anii ’20 au fost colonizate cateva familii de argeseni, care au primit pamant si loc de casa. Daca in 1916 numarul locuitorilor era de 101, la recensamantul din 2002 satul 2 Mai avea o populatie ce numara 2248 de locuitori. In anii ’60-’70 s-au construit o treime din locuintele existente acum in sat. Azi inca majoritare sunt casele traditionale, albastre sau verzi, cu pridvoare deschise in fata si gradini cu alei acoperite cu bolti din vita de vie, care sunt o emblema a turismului din 2 Mai si care ii atrag in continuare pe turistii aflati in cautarea autenticului. Alaturi insa de casele scunde cu olane, au aparut si hoteluri sau pensiuni cu trei etaje, intr-un contrast evident cu arhitectura locului.

Casa traditionala din 2 Mai

   In perimetrul localitatii s-au descoperit si semnificative marturii arheologice privind prezenta civilizatiilor antice. Astfel, aici a fost descoperit un mormant monumental, datat in secolul al IV-lea i.e.n.; initial el fusese acoperit cu o movila de pamant (tumul) si se compunea dintr-un coridor de acces (dromos), lat de 1,10 metri si cu zidurile laterale inalte de aproape 2 metri si dintr-o incapere patrulatera, aproape patrata (cu dimensiunile interioare de 3,10 x 3 m), acoperita. Aici se gaseau doua gropi dreptunghiulare, cu peretii de piatra, masurand 2 x 0,80 m si adancimea de 1 m. Mormantul a fost descoperit in anul 1961. Un mormant asemanator a fost descoperit, tot in aceasta zona, in anul 1985, la vest de sat, pe marginea lacului.

   Plaja din 2 Mai este marginita de digul portului Mangalia si de o portiune neamenajata de litoral care comunica cu plaja de la Vama Veche. Are o lungime de aproximativ 300 de m, fiind mai larga in partea dinspre Mangalia si beneficiind de un nisip deosebit de fin. In ultimii ani plaja s-a mai ingustat din cauza eroziunii. Este o plaja cu un nivel acceptabil de amenajare, este nivelata in fiecare seara, exista cosuri de gunoi, dar nu sunt sezlonguri si umbrelute. Uneori sunt alge la malul marii si pe masura ce sunt stranse, valurile aduc alte randuri de alge.

Plaja din 2 Mai

   Cazarea in 2 Mai se face in casele localnicilor, in vile si pensiuni. Acesta este si unul din aspectele care dau zonei farmecul sau caracteristic. O mare parte din turisti folosesc corturile, care se amplaseaza inclusiv in curtile localnicilor. Inspre dig si santierul naval (Mangalia), este amenajat un spatiu pentru corturi si rulote, pe plaja. Aici se gasesc locuri pentru parcat masina, toalete si dusuri. In statiunea 2 Mai functioneaza si o tabara pentru copii, cu o capacitate de 192 locuri.

   In concordanta cu cazarea, la 2 Mai va puteti gati singuri sau puteti merge sa mancati la o terasa. „La Dinamo“, pe strada principala sau „Micul Golf“, chiar in capatul plajei, pe faleza, sunt locuri unde se mananca bine, recomandate de cei care au trecut prin 2 Mai.

   O vacanta la mare intr-un sat poate parea monotona la prima vedere. Nu si pentru cei care isi doresc relaxare si tihna. 2 Mai este cunoscuta ca un loc linistit, fiind solicitata de cei ce prefera vacantele in mijlocul naturii, departe de tumultul marilor statiuni. Familii cu copii si cei care vor sa se deconecteze de tot si de toate, vin aici pentru plaja, pentru baie in apa marii, pentru somn si mancare. Persoanele care vor distractie non-stop nu vor gasi aici discoteci, cluburi de noapte sau terase de fite.

   In decursul anilor, 2 Mai a devenit locul predilect al actorilor si pictorilor, profesorilor, scriitorilor si muzicienilor. Azi, cunoaste un succes neasteptat in randul turistilor, atrasi de tarifele reduse la cazare si masa, in comparatie cu cele practicate in alte statiuni. In 2 Mai s-a dezvoltat un tip de turism, care se bazeaza pe relatia de incredere dintre gazde si turisti, relatie care se manifesta in special in interiorul curtilor, loc al petrecerilor, al gratarelor si al discutiilor pana tarziu in noapte.

   In imprejurimile localitatii 2 Mai se gasesc cateva obiective turistice de interes istoric si natural: Lacul Mangalia, Pestera Limanu, Rezervatia naturala Hagieni, Asezarea fortificata de la Albesti.

SURSE BIBLIOGRAFICE (INFORMATII, NOTE, TEXTE, IMAGINI):
GHEORGHE ANDRONIC, MARIN NEATU, ADRIAN RADULESCU, STOICA LASCU
– LITORALUL ROMANESC AL MARII NEGRE – EDITURA SPORT-TURISM – BUCURESTI 1989.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s