Jupiter

   Statiunea este asezata intre Neptun (la nord) si Cap Aurora (la sud), intr-o zona ce beneficiaza de existenta protectoare a padurii Comorova si de vecinatatea a doua lacuri – Jupiter (18 ha) si Tismana (1,6 ha), rezultate prin amenajarea fostei balti Comorova.

Statiunea Jupiter

Harta statiunii Jupiter

   Accesul de la Constanta de care o despart 40 km se face pe E87. In apropiere de Mangalia (km 37) se face la stanga pe drumul de acces care duce direct in statiune. Garile cele mai apropiate sunt Neptun si Mangalia. Din Mangalia (5 km) pana in Jupiter se poate ajunge destul de usor cu microbuzele care pleaca din gara si traverseaza toate statiunile, sau cu minicarele si taxiurile. Se poate cobora si in gara Neptun, dar accesul este mai dificil.

   Statiunea este restransa ca intindere, avand o forma aproximativ patrata, cu o retea stradala sinusoidala. Este impartita in mai multe zone: cele cinci hoteluri inalte sunt orientate perpendicular pe plaja; intre aceste hoteluri si Satul de Vacanta „Zodiac“ situat spre vest, delimitat in aceasta parte de soseaua exterioara ce face legatura intre Neptun si Venus, se gasesc spatii aerate, restaurante si complexe comerciale; hotelurile „Tismana“, „Majestic“ (fostul Cozia) si „Scoica“ sunt situate pe malurile sud-vestice ale celor doua lacuri din statiune, iar complexul „Paradis” este asezat chiar pe plaja.

   Jupiter a intrat in circuitul turistic in iulie 1968. Primele hoteluri construite au fost „Atlas“ si „Olimp“, situate pe malul marii. Tot atunci au fost ridicate restaurantul „Mercur“, restaurantul si primele casute ale Satului de Vacanta „Zodiac“. Anul 1969 marcheaza inaugurarea celor mai multe dintre edificiile hoteliere, „Capitol“, „Cometa“, „Meteor“, „Cozia“, „Iris“, „Molda“, „Mimoza“, „Violeta“, „Camelia“, restaurantele „Orizont“ si „Paradis“ (inclusiv piscina acestuia, prima din sudul litoralului), posta si complexul comercial. In anul urmator, imaginea statiunii se definitiveaza prin darea in folosinta a hotelurilor „Delta“, „Scoica“ si „Tismana“ (ultimile doua devenind adevarata emblema a statiunii) si a Teatrului de Vara.

In anul 1969 a fost dat in folosinta „Complexul Paradis“

   Plaja statiunii se intinde pe circa 1 km si se afla in continuarea plajei din Neptun. In zona hotelurilor de pe faleza este protejata de diguri (epiuri) in forma de Y. Este o plaja destul de lata si cu nisipul fin.

Plaja din Jupiter

Plaja din Jupiter in amurg

   Jupiter are un farmec deosebit in cadrul statiunilor litoralului romanesc. Este o statiune mica, dar dispune de hoteluri de mare capacitate, majoritatea de trei stele (unele sunt renovate), amplasate perpendicular pe linia tarmului, cateva din ele cu pozitii foarte spectaculoase pe faleza (hotelul „Capitol“ este inaltat pe un promotoriu ce ofera o splendida vedere spre nord). Pe langa acestea, exista cateva vile noi, construite in Satul de Vacanta „Zodiac“, inconjurate de multa verdeata. Camping-ul ofera o alternativa de cazare la tarife mai reduse.

Hotelul Capitol

   Factorii naturali de cura sunt reprezentati de apa marii (sulfatata, sodica, magneziana, hipotona), clima bogata in aerosoli salini si stralucirea soarelui. Posibilitatile de petrecere a timpului sunt in concordanta cu amenajarile de care dispune statiunea: baruri si cluburi de noapte, cinematograf in aer liber, terenuri de tenis si minigolf, piste de bowling, piscine. Se pot practica diferite sporturi nautice atat pe mare cat si pe lacul Tismana sau pescuit de pe diguri.

Pe lacul Tismana

Pe digurile din Jupiter se poate pescui

   Jupiter pastreaza un profil de statiune de odihna, fiind prefereata de turistii familisti. Este un loc intim, unde oamenii coboara din hotel direct pe plaja si cu o viata de noapte redusa ca intensitate.

SURSE BIBLIOGRAFICE (INFORMATII, NOTE, TEXTE, IMAGINI):
GHEORGHE ANDRONIC, MARIN NEATU, ADRIAN RADULESCU, STOICA LASCU
– LITORALUL ROMANESC AL MARII NEGRE – EDITURA SPORT-TURISM – BUCURESTI 1989

Un comentariu

  1. Am fost anul trecut in Septembrie si a fost foarte bine. Cazarea exceptionala la Vilele Soarelui, mancarea la restaurantele de pe plaja si sezlongurile personale ne-au determinat sa ne ducem si anul asta tot acolo.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s