Planetariu şi Observatorul Astronomic Constanţa

   Demonstraţiile cu caracter astronomic prezentate la Planetariu şi la Observatorul Astronomic din Constanţa, sunt o invitaţie la cunoaştere, o invitaţie la stiinţă, iar un număr mare de turişti care vin la Delfinariu, vizitează şi aceste două obiective amplasate în apropiere.

Planetariul şi Observatorul astronomic din Constanţa
(1970)

   Cu toţii suntem încântaţi de spectacolul cosmic pe care ni-l înfăţişează mulţimea de puncte luminoase, licărind în adâncurile Universului. Şi atunci ne întrebăm, cât de departe sunt ele, câte sunt la număr, până unde există stele, cum au apărut şi în ce scop? Sunt câteva întrebări pe care şi le-a pus omul încă de la începuturile istoriei sale, întrebări la care nu a putut afla imediat răspunsul. Ştiinţa care încearcă să ofere un răspuns privind aştrii este astronomia.
   Privind bolta înstelată, am putea număra câteva mii de stele. În realitate numărul stelelor este mult mai mare. Calea Lactee este o structură albicioasă, neregulată, care brăzdează cerul înstelat și care constituie „aparența Galaxiei noastre pentru un observator care se găsește în interiorul Sistemului Solar“, galaxia, gazdă a Sistemului Solar, a altor aproximativ 200 miliarde de stele cu planetele lor, precum și a peste 1.000 nebuloase.

Calea Lactee

   Planetariul din Constanţa este un obiectiv de interes turistic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, inaugurat în parcul Tăbăcărie (lângă Delfinariu) la 1 iulie 1969.

Planetariul din Constanţa

   Planetariul are o capacitate de 80 de locuri, dispuse în jurul unei săli circulare, aflată sub o cupolă cu diametrul de 8 metri, destinată proiectării cerului, a sistemului solar, a planetelor vizibile, a sateliților şi a altor corpuri cereşti.
   Patrimoniul tehnic al Planetariului cuprinde un proiector proiector Zeiss model ZKP-1 (astăzi nefuncţional), cu ajutorul căruia era redată bolta înstelată dintr-o noapte de vară clară şi întunecoasă văzută de pe litoralul Mării Negre.

Proiectorul Zeiss model ZKP-1

   În prezent, la Planetariu sunt realizate demonstraţii vizuale modeste, cu ajutorul unui videoproiector (de slabă calitate), care sunt însă compensate de expunerea făcută cu profesionalism de muzeografii instituţiei.

   Observatorul astronomic face parte din Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa şi a luat fiinţă în anul 1970. Observatorul este dotat cu un telescop cu oglindă tip Cassegrain cu diametrul de 150 mm, pentru observaţii astronomice, adăpostit de o cupolă cu diametrul de 5 metri. Majoritatea observaţiilor sunt executate de specialiştii muzeului, atât ziua (observaţiile solare), cât şi în timpul nopţii.
   La intrarea în Observator se poate vizita expoziţia „Universul“. Aceasta prezintă structura Universului, pornind de la metagalaxie până la structura Sistemului Solar, prezentând planetele şi caracteristicile lor.

Observatorul Astronomic Constanţa

   Pe timpul zilei, în sala de cinema rulează proiecţii 3D pentru pasionaţii de astronomie: „Călătoria luminii în Univers“, „Universul nostru“ sau poate fi urmărită activitatea solară şi petele solare cu ajutorul unui telescop solar tip Coronado.
   Întâlnirile de seară încep la ora 20,30 cu o proiecţie 3D cu durata de aproximativ 35 minute, în care sunt dezvăluite tainele Universului şi ale Sistemului Solar, urmată de observaţii ale corpurilor cereşti (Luna, Venus, Marte, Jupiter, Saturn), făcute cu ajutorul telescoapelor astronomice.

SURSE BIBLIOGRAFICE (INFORMAŢII, NOTE, TEXTE, IMAGINI):
ENESCU MIHAI
– PLANETARIU CONSTANŢA;

WILSON SUNG (CALEA LACTEE).

Lasă un comentariu