Algele brune (Phaeophyceae)

Cladostephus spongiosus (Hudson) C.Agardh, 1817 

   Incadrare taxonomica: Regnul Chromista, Subregnul Harosa, Infraregnul Heterokonta, Increngatura Ochrophyta, Subincrengatura Phaeista, Infraincrengatura Limnista, Supraclasa Fucistia, Clasa Phaeophyceae, Ordinul Sphacelariales, Familia Cladostephaceae, Genul Cladostephus.

Cystoseira barbata (Stackhouse) C.Agardh, 1820 

   Este o alga bruna cu talul cilindric, cu un ax principal scurt, care se ramifica bogat dand ramuri mai lungi decat „tulpina“ principala; ramificatiile terminale sunt de dimensiuni mici; peramificatii se afla numeroase vezicule pline cu aer; se fixeaza de substrat cu un capron puternic de forma unui disc. In oogoanele din conceptacule se formeaza si se maturizeaza o singura oosfera; parafizele sunt lungi de 30 cm. Traieste pe substraturi stancoase in zona sublitorala la adancimi de 0,5-10 m. Este o specie iubitoare de lumina; reproducerea are loc la adancimi de 0,5-5 m. Este o alga perena, in prezent foarte rara, aproape disparuta. In zona litoralului romanesc, de la Tuzla la Vama Veche, biomasa de Cystoseira a descrescut de la 5400 t in 1971 la 120 t in 1979. Primul factor distructiv a fost iarna puternica din 1971/1972 cand marea a inghetat iar placile de gheata au „cosit” campurile de alge.
   Incadrare taxonomica: Regnul Chromista, Subregnul Harosa, Infraregnul Heterokonta, Increngatura Ochrophyta, Subincrengatura Phaeista, Infraincrengatura Limnista, Supraclasa Fucistia, Clasa Phaeophyceae, Ordinul Fucales, Familia Sargassaceae, Genul Cystoseira.

 Cystoseira crinita Duby, 1830  

    Este o alga bruna, cu ciclu de dezvoltare monogenetic, fara alternanta de generatii. Tulpinile au aspect de tufa; de pe discul de fixare pornesc mai multe axe lungi, cilindrice, de pe care se formeaza alte ramificatii mai scurte. Din loc in loc prezinta niste vezicule pline cu aer, mari, dispuse izolat sau perechi. In apa este iridiscenta. Este o alga perena.
   Incadrare taxonomica: Regnul Chromista, Subregnul Harosa, Infraregnul Heterokonta, Increngatura Ochrophyta, Subincrengatura Phaeista, Infraincrengatura Limnista, Supraclasa Fucistia, Clasa Phaeophyceae, Ordinul Fucales, Familia Sargassaceae, Genul Cystoseira.

 Punctaria latifolia Greville, 1830

    Este o alga bruna cu doua generatii heteromorfe; generatia gametofitica este redusa la cateva celule, pe cand generatia sporofitica este bine diferentiata morfologic si anatomic; aceasta are un tal lamelar, tubulos sau filamentos, de obicei neramificat, care este fixat pe substraturi dure printr-un disc bazal. Talul este compus din celule corticale cu mai multi cromatofori discoidali. Sporocistii sunt uicelulari sau pluricelulari si iau nastere din celulele stratului cortical. Are lungimea de aproximativ 10 cm, iar penduculul este de cativa mm. Traieste pe substraturi dure, dar si epifita pe Cystoseira.
   Incadrare taxonomica: Regnul Chromista, Subregnul Harosa, Infraregnul Heterokonta, Increngatura Ochrophyta, Subincrengatura Phaeista, Infraincrengatura Limnista, Supraclasa Fucistia, Clasa Phaeophyceae, Ordinul Ectocarpales, Familia Chordariaceae, Genul Punctaria.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s