Animale (Fauna Mării Negre)

   Animalele sunt organisme complexe, eucariote, pluricelulare (exceptie majoritatea myxozoarelor, in cea mai mare parte a ciclului de dezvoltare), cu nutritie holozoica (prin ingestie de alte organisme, vii sau moarte, care contin in corpul lor moleculele organice necesare) sau parazita.
   Caractere generale:
   – celulele animale nu dispun de pereti celulari rigizi, ca celulele de plante sau fungi; substanta menita sa dea o anumita rezistenta pentru pastrarea formei este in cele mai multe cazuri colagenul (la care se pot adauga si alte scleroproteide, cum ar fi sericina, elastina si keratina); pe langa colagen mai sunt si alte proteine de jonctiune, care asigura fixarea celulelor intre ele.
   – prezenta unor tesuturi specializate, neintalnite la alte regnuri: tesutul nervos si tesutul muscular, primul transmitator de impusuri, al doilea capabil de lucru mecanic.
   – majoritatea animalelor se reproduc pe cale sexuala, etapa diploida dominand ciclul vital; de regula spermatozoizi mobili si de dimensiuni mici fertilizeaza ovule mari si nemiscate pentru a rezulta zigoti, care sufera diviziune celulara, crescand si specializand anumite grupuri de celule pentru anumite functii.

   Animalele au aparut acum 700 milioane de ani iar diversificarea majoritatii speciilor animale s-a intamplat intr-un interval scurt de timp, intre 545 si 525 milioane de ani in urma, in Cambrian.

   In regnul animal sunt cunoscute doua mari grupuri de animale: nevertebratele (95% din specii) si vertebratele. 
    Nevertebratele sunt animale, caracterizate prin lipsa coloanei vertebrale si a unui endoschelet osos. Ele au sisteme de organe mai slab dezvoltate. Unele nevertebrate au un exoschelet, iar altele au corpul moale. Traiesc in toate mediile in special in cel acvatic. Sunt cuprinse in 29 de increngaturi ale regnului Animalia.
   Vertebratele sunt animalele cele mai evaluate, deosebindu-se de celelalte grupe ale regnului animal prin organizatia generala si prin structura foarte complicata. Spre deosebire de nevertebrate, acestea au coloana vertebrala si un endoschelet osos bine dezvoltat. Sunt adaptate la conditii de viata foarte variate. Din acest grup fac parte agnatele, pestii, amfibienii, reptilele, pasarile si mamiferele. Alaturi de tunicieri si cefalocordate constituie increngatura Chordata.

   Fauna Marii Negre desi mai saraca decat a Marii Mediterane (adaposteste doar o treime din numarul de specii al acesteia din urma), cuprinde peste 2500 de specii de animale, reunite dupa origine in patru grupe principale:
   – forme relicte ramase din Marea Sarmatica;
   – forme mediteraneene;
   – organisme de apa dulce adaptate la mediul salmastru;
   – forme atlantice.

   Din punct de vedere sistematic si taxonomic animalele din Marea Neagra sunt cuprinse in regnul Animalia, increngaturile: Porifera, Myxozoa, Cnidaria, Ctenophora, Platyhelminthes, Nemertea, Gastrotricha, Rotifera, Nematoda, Acanthocephala, Cephalorhyncha, Entoprocta, Mollusca, Sipuncula, Annelida, Tardigrada, Arthropoda, Phoronida, Bryozoa, Xenacoelomorpha, Echinodermata,  Chaetognatha si Chordata. 

Lasă un comentariu