Saturn

   Saturn este o staţiune balneoclimaterică estivală, situată în extremitatea sud-estică a României (jud. Constanţa), pe ţărmul Mării Negre (3-10 m alt.), la 1 km nord de centrul municipiului Mangalia de care aparţine administrativ şi la 43 km sud de municipiul Constanţa.

Statiunea Saturn

Staţiunea Saturn

Harta staţiunii Saturn

   Accesul în Saturn din Mangalia se face prin strada Rozelor. Din Constanţa, drumul cel mai direct este şoseaua Constanţa-Mangalia E87, cu bifurcare la stânga, înainte de intrarea în oraşul Mangalia. Turiştii care vor să vadă şi celelalte staţiuni din sudul litoralului se pot abate de pe şoseaua E87, spre stânga, în dreptul km 33,7 (cca. 3 km după comuna 23 August). Staţia de cale ferată cea mai apropiată este Mangalia. Transportul din Mangalia spre celelalte staţiuni din zonă este asigurat de microbuze, minicare şi taxiuri.

Minicarul

Minicarul din Mangalia

Alternativa de transport

Alternativă de transport

   Staţiunea a intrat în componenţa lanţului de staţiuni estivale numite Mangalia Nord în vara anului 1971, când sunt date în exploatare hotelurile „Cerna“, „Cleopatra“, „Seramis“, „Narcis“, „Cupidon“, „Doina“, „Aida“, „Atena“, „Tosca“, pentru ca în anul următor fondul construcţiilor hoteliere să fie completat cu cele trei hoteluri înalte din partea nordică a staţiunii. Tot în 1972 a fost dat în funcţiune Bowlingul, iar în 1973 a fost inaugurat parcul de distracţii.
   Situându-se în perimetrul nordic al Mangaliei, staţiunea resimte influenţa liniei arhitectonice citadine. La extremităţi se înalţă construcţiile cu 14 etaje, hotelurile „Atena“ şi „Diana“ (în sud) şi „Sirena“, „Balada“ şi „Hora“ (în nord), iar între ele se află hotelurile lamă cu 5-6 etaje, dotate cu restaurante proprii şi alte clădiri cu funcţionalităţi sociale şi comerciale. În partea de nord-vest a staţiunii se înşiruie căsuţele din satele de vacanţă Dunărea şi Delta.

Saturn

Hotelurile: Hora, Balada şi Sirena

   Plaja din Saturn este alveolată în zona staţiunii propriu-zise, datorită amenajărilor hidrotehnice (cinci diguri din stabilopozi în formă de T flanchează patru golfuleţe). Dincolo de ultimul hotel (Sirena), se desfăşoară un golf larg până în Staţiunea Venus, cu o plajă lungă (1,2 km), cu nisip fin, care ca şi la Mamaia se prelungeşte lin în mare.

În dreptul staţiunii plaja este alveolată

Plaja Saturn

În nordul staţiunii Saturn plaja se desfăşoară de-a lungul unui golf larg

Plaja Saturn

Plaja Saturn

   În Saturn cazarea se poate face în hoteluri, vile, căsuţe sau la cort în campinguri. Majoritatea hotelurilor sunt situate pe ţărmul mării. Există hoteluri de o stea, două şi trei stele, iar în anul 2007 a fost inaugurat Hotelul Saturn clasificat la cinci stele. Majoritatea hotelurilor de trei stele din staţiune au fost renovate şi deţin piscine, iar hotelurile Hora şi Balada deţin baze de tratament. Vilele şi pensiunile sunt în general nou construite şi sunt concentrate în zona satelor de vacanţă Dunărea şi Delta. Campingul oferă condiţii civilizate de cazare la cort sau în căsuţe.

Camping Saturn

 Cazare la căsuţe în Saturn

Camping Saturn

Se poate sta şi la cort

   Posibilităţile de a servi masa sunt multiple. Pe lângă restaurantele hotelurilor, există numeroase terase, braserii, pizzerii etc. În plus se pot face cumpărături şi în magazinele şi pieţele din Mangalia.

   Staţiunea Saturn oferă turiştilor, pe lângă climatul marin, apa mării şi plaja, un Aqua Park la Hotel Balada precum şi numeroase piscine. Posibilităţile de agrement includ practicarea diferitelor sporturi: echitaţie, nautice (plimbări cu barca şi hidrobicicleta pe mare, ski-jet), tenis, minigolf; vizitarea obiectivelor turistice din oraşul Mangalia; parcurile de distracţii (în Saturn există două parcuri de distracţie, unul în sud şi celălalt în capătul din nord) discotecile (club sau în aer liber); cinematograful în aer liber şi numeroase terase şi grădini de vară.

Aqua Park Balada

Aqua Park Balada

Parcul de distractii Saturn

Parcul de distracţii Saturn

   Pe lângă posibilităţile de agrement, Staţiunea Saturn oferă prin cele 21 de izvoare termale sulfuroase, remedii pentru tratarea diferitelor afecţiuni cum ar fi: bolile reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, lombara şi dorsală), afecţiuni ortopedice posttraumatice (fracturi, luxaţii), anemii, manifestări articulare ale bolilor de nutriţie (rahitism), boli ale aparatului respirator (emfizem pulmonar, bronşite cronice, alergii respiratorii), boli dermatologice (psoriazis, eczeme cronice, neurodermite), boli metabolice (obezitate, diabet, gută), boli ginecologice (anexite, metroanexite, sterilitate. În bazele de tratament ale hotelurilor Balada şi Hora se face hidroterapie, kinetoterapie, băi sulfuroase, băi de nămol, băi de plante şi galvanice, împachetări cu nămol, gimnastică medicală şi duş subacval. Valoarea terapeutică a nămolului din Mlaştina Hergheliei (Balta Mangalia), o echivalează pe cea a nămolului din lacul Techirghiol.

Tratament balnear la Saturn

Baza de tratament balnear a hotelului „Hora“

Mlastina Hergheliei

Mlaştina Hergheliei

   Rezervaţia Naturală Mlaştina Hergheliei este un obiectiv interesant pentru pasionaţii de fotografie şi natură. Aici există numeroase subiecte naturale care pot capta atenţia vizitatorilor.
   Cunoscută sub mai multe denumiri (Balta Mangalia, Lacul Saturn), această rezervaţie situată între Saturn şi Venus, este un fost golf marin transformat în lagună şi separat ulterior de mare printr-un cordon marin lung de 1400 m şi lat de 80-100 m. Izvoarele mezotermale, sulfuroase din mlaştină fac ca acest loc sa fie favorabil vieţuitoarelor acvatice, mai ales în timpul iernii. Cel mai important element natural al mlaştinii sunt păsările de apă, care îşi găsesc aici, în număr mare, refugiu în orice anotimp.

Mlastina Hergheliei

Mlastina Hergheliei

Păsări în Mlaştina Hergheliei

   Cazare în Saturn
   (Hoteluri, Pensiuni, Campinguri, Cluburi, Terase)

   Hotel Aida**

Hotel Aida

   Hotelul Aida se află situat pe faleza staţiunii Saturn, la 20 metri de plajă. Hotelul deţine 279 camere duble, restaurant, bar-de-zi, terasa de vară şi parcare. (Aprecieri şi impresii)

   Hotel Atena**

Hotel Atena

   Hotelul Atena este un hotel nerenovat, însă se bucură de o poziţie avantajoasă, fiind situat la 30 m de plajă, în zona sudică a staţiunii Saturn. (Aprecieri şi impresii)

   Hotel Balada***

Hotel Balada

   Hotelul Balada este amplasat în zona de nord a staţiunii Saturn, foarte aproape de plajă, în vecinătatea hotelurilor Hora şi Sirena. Hotelul a fost complet renovat şi pune la dispoziţie 283 de spaţii de cazare distribuite pe 14 etaje. Toate camerele sunt dotate cu aer condiţionat, minibar, TV cu televiziune prin cablu, baie cu duş şi balcon. Pe plaja din faţa hotelului este amenajat Aqua Parc Balada, un parc acvatic cu piscină pentru adulţi şi copii, şezlonguri, umbrele, bar şi terasă. (Aprecieri şi impresii)

   Hotel Cerna***

Hotel Cerna

   Hotelul Cerna este situat pe malul mării, la 20 de metri de plajă, în zona central-nordică a staţiunii. Hotelul a fost renovat complet în anul 2004 şi oferă cazare în 151 de camere prevăzute cu aer condiţionat, minibar şi baie proprie. Deoarece hotelul este dispus paralel cu ţărmul mării, jumătate din camere au vedere la mare, iar cealaltă jumătate au vedere la staţiune. Turiştii cazaţi în Hotelul Cerna beneficiază gratuit de acces la Aqua Park Balada. (Aprecieri şi impresii)

   Hotel Cleopatra****

Hotel Cleopatra

   Hotelul Cleopatra este construit perpendicular pe ţărmul mării, foarte aproape de plajă, lângă Grădina de Vară şi Grădina Cupidon. Poziţionarea excelentă este unul dintre atuurile hotelului, camerele sale având toate vedere spre mare. Hotelul Cleopatra a fost renovat complet în anul 2009 şi oferă cazare în 252 de camere duble şi 24 de apartamente, dotate cu sistem de climatizare, minibar, TV cu televiziune prin cablu, internet wireless şi balcon. În cadrul Hotelului Cleopatra este deschis un Aqua Park la care turiştii cazaţi în hotel au acces liber. (Aprecieri şi impresii)

   Hotel Hora***

Hotel Hora

   Hotelul Hora este situat la 30 m de plajă, în partea nordică a staţiunii Saturn. Are un total de 283 de spaţii de cazare dispuse pe 14 etaje şi a fost renovat în 2005. Datorită dispunerii perpendiculare pe linia ţărmului, toate camerele hotelului au vedere laterală către mare. La parterul unităţii de cazare este amenajată o bază de tratament unde pot fi efectuate toate tipurile de proceduri balneare. (Aprecieri şi impresii)

   Camping MHT***

Camping MHT

   Campingul MHT este situat pe strada Corneliu Coposu, la câteva minute de plajă. În camping se găsesc căsuţe dotate cu: televizor, frigider, baie proprie, un pat dublu plus un pat single, loc de parcare lângă căsuţă, loc de relaxare pe terasa căsuţei. De asemenea campingul dispune de un spaţiu pentru corturi (25 locuri), grup sanitar pentru femei, grup sanitar pentru bărbaţi (WC, duşuri cu apă caldă în permanenţă), loc de parcare în interiorul campingului, teren de sport (baschet, tenis de masă, mini fotbal) şi un ansamblu de locuri de joacă pentru copii. (Aprecieri şi impresii)

   Hotel Saturn*****

Hotel Saturn

   Hotelul Saturn este situat la 150 m de plajă, în zona centrală a staţiunii. Oferă unități de cazare cu aer condiționat și acces gratuit la o piscină în aer liber și o sală de fitness. (Aprecieri şi impresii)

   Hotel Semiramis**

Hotel Semiramis

   Hotelul Semiramis se află în partea de sud a stațiunii Saturn, chiar pe promenada de pe litoral, la doar 50 de metri de plajă. Hotelul a fost renovat în anul 2016 şi dispune 327 camere duble, prevăzute cu baie proprie, televizor şi balcon. De asemenea, hotelul mai deţine un restaurant, un bar şi o terasă de vară. (Aprecieri şi impresii)

   Hotel Sirena***

Hotel Sirena

   Hotelul Sirena este situat la 20 m de plajă, în partea de nord a staţiunii. Este amplasat în vecinătatea hotelurilor Hora şi Balada, la intrarea dinspre staţiunea Venus. A fost renovat complet în anul 2006 şi oferă cazare într-un total de 283 de camere. Camerele sunt dotate cu aer condiţionat, minibar, balcon, TV cu televiziune prin cablu. Hotelul deţine o bază de tratament proprie, iar la 20 de metri de el se află Aqua Parc Balada, la care oaspeţii hotelului au acces gratuit. (Aprecieri şi impresii)

   Hotel Siret***

Hotel Siret

   Hotelul Siret este situat în zona de nord a staţiunii, la aproximativ 100 de metri de plajă. Hotelul a fost renovat recent şi reclasificat la 3 stele. Dispune de 153 de camere duble, dotate cu mobilier nou, aer condiţionat, minibar şi baie proprie. În vecinătatea hotelului se află Aqua Park Balda, cu piscine pentru adulţi şi copii, şezlonguri, umbrele, bar şi terasă, la care turiştii cazaţi în Hotelul Siret au acces gratuit. (Aprecieri şi impresii)

SURSE BIBLIOGRAFICE (INFORMAŢII, NOTE, TEXTE, IMAGINI):
GHEORGHE ANDRONIC, MARIN NEATU, ADRIAN RĂDULESCU, STOICA LASCU
– LITORALUL ROMÂNESC AL MĂRII NEGRE;
FRANK PHILIP GRÖHL – PĂSĂRI ÎN MLAŞTINA HERGHELIEI; SYLVAN MISTS – ROMANIA AT THE BLACK SEA, SATURN
FLICKR;
RADA C. GABI
HOTEL HORA;
WORLDMAPZ.COM

HOTEL SATURN;

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s