Plante

   Plantele sunt organisme vegetale, caracterizate prin prezenţa pigmenţilor asimilatori (clorofila „a”, „b”, carotenoizi), produsul de rezervă constituit din amidon, pereţii celulari cu celuloză, iar în cazul speciilor superioare, prin alcătuirea corpului din rădăcina, tulpină şi frunze.
    În majoritatea cazurilor plantele au o nutriţie autotrofă, care se bazează pe absorbţia elementelor minerale din mediu (apă, dioxid de carbon), pe care cu ajutorul fotosintezei, utilizând drept sursă de energie lumina solară, le transformă în substanţe organice nutritive, care asigură creşterea şi dezvoltarea lor, eliberând în acelaşi timp oxigen. Înmulţirea acestora se realizează pe cale vegetativă, asexuată şi sexuată.
   Din punct de vedere sistematic şi taxonomic plantele aparţin regnului Plantae (după unii  autori Archaeplastida sau Primoplantae), despre care nu există încă o concepţie unitară privind clasificarea.
   În Marea Neagră, conform sistemului de clasificare Thomas Cavalier-Smith, sunt menţionate plante cuprinse în încrengăturile Rhodophyta (alge roşii), Chlorophyta (alge verzi), Charophyta (două specii din genul Chara în zonele de vărsare a fluviilor şi râurilor în mare) şi Tracheophyta (şase specii din genurile Ruppia, Stuckenia, Zannichellia şi Zostera).

   (Pagină în construcţie)

4 comentarii

Lasă un comentariu