Neptun

   Apreciata ca fiind o adevarata gradina a litoralului, statiunea Neptun este situata intre Olimp si Jupiter la 7 km nord de orasul Mangalia si 38 km de Constanta. Neptun se bucura de o ambianta deosebita datorita padurii Comorova si a celor doua lacuri cu apa dulce (Neptun I si Neptun II), amenajate pe fosta mlastina Comorova. Datorita padurii ce o inconjoara, statiunea beneficiaza de un microclimat aparte; in zilele toride de vara se simte racoarea intretinuta de vegetatia bogata, pentru ca in lunile reci de iarna padurea sa constituie o stavila eficienta in calea vanturilor dobrogene.

Lacul Neptun I

Harta statiunii Neptun-Olimp

   Accesul dinspre Constanta se face pe E87. In timpul sezonului estival, cursele de microbuze si minicarele asigura legaturi rapide intre Neptun si celelalte statiuni, precum si cu Mangalia si Constanta. Neptun are gara proprie (halta Neptun), iar in timpul verii trenurile sunt destul de frecvente.

Minicarul, un mijloc de transport omniprezent

Minicarul, un mijloc de transport omniprezent

   Intinsa pe o lungime de aproape 2 km, statiunea este strabatuta de o sosea interioara si de alta de centura, ce asigura fluiditatea circulatiei si un acces usor spre hoteluri, vile, plaja si unitatile de agrement. In statiune exista trei grupuri de hoteluri: hotelurile „Covasna“, „Prahova“, „Caraiman“, „Apollo“, „Romanta“, „Miorita“, „Balea“ si „Doina“; hotelurile de malurile lacurilor – „Tomis“, „Istria“, „Callatis“, „Traian“, „Ovidiu“, „Dacia“, „Delta“ si „Neptun“; hotelurile situate la intrarea dinspre Olimp (ele poarta numele unor orase ale tarii – „Craiova“, „Slatina“, „Sibiu“, „Galati“ (azi „Cocor“) si „Arad“). Vilele se insiruie pe malul marii si in partea nordica a lacului Neptun I, intr-o mare de verdeata. Cele patru complexe de restaurante sunt si ele amplasate in spatii bogat inverzite.

   Primele lucrari de amenajare a statiunii au inceput in toamna anului 1965, in spatiul padurii Comorova. In iunie 1967 au intrat in circuitul turistic primele hoteluri – „Midia“ (azi hotel Sara), „Tomis“, „Decebal“, „Delta“, „Neptun“, „Dobrogea“ si „Sulina“ (azi Complex 2D), inaltate pe malul fostei lagune inmlastinate Comorova (44 ha), amenajata in urma unor lucrari hidrotehnice in patru lacuri de sine statatoare: Neptun I, Neptun II (ambele insumand 15,6 ha) si cele doua lacuri din Jupiter (Jupiter si Tismana). In urmatorii ani s-au inaltat si celelalte constructii hoteliere, carora li s-au adaugat unitati comerciale si de agrement: in 1970 complexul comercial „Mercur“; 1971, Crama Neptun si Bowlingul; 1972 galeriile „Neptun“ si parcul de distractii „Prichindel“; 1973 restaurantul „Trident“. Dupa anul 1973, preocuparile edililor s-au indreptat spre ridicarea gradului de confort.
   In timp statiunea a devenit un adevarat orasel, pentru ai carui locuitori s-au inaltat mai multe blocuri de locuinte.

   Plaja din Neptun este una din cele mai bine amenajate plaje de pe litoral. Este cunoscuta sub numele „La Steaguri“ si se continua cu plaja din Jupiter, pe o lungime de 2 km, in partea de sud, in nord fiind despartita de plaja din Olimp de o zona care apartine Guvernului Romaniei. In general plaja Statiunii Neptun are o latime medie de 50-100 m, cu un nisip bun si apa curata. Este dotata cu umbrele fixe si pot fi inchiriate sezlonguri si alte accesorii de plaja. Marginea plajei este flancata de terase si restaurante. In 1987, pe plaja dinspre Jupiter s-a amenajat un solar cu 2000 de locuri, unde se efectueaza si tratamente cu namol adus din lacul Techirghiol.

Plaja Neptun-Jupiter

Plaja Neptun-Jupiter

La Steaguri

„La Steaguri“

   Statiunea Neptun are o capacitate de cazare de aproximativ 11.500 de locuri, aproape exclusiv in hoteluri, unele renovate (Cocor, Sara, 2D, Decebal, Istria) si cateva noi (Clubul de vacanta Mediterraneo, Hotel Insula). Vilele aflate pe malul marii intre Neptun si Olimp, sau cele de pe malul lacului Neptun, sunt vile de protocol folosite numai de demnitari.

   In Neptun sunt deschise foarte multe restaurante, terase si fast-fooduri. Cele de traditie cum sunt Calul Balan“, Crama Neptun“ sau Insula“ au o varietate bogata de preparate culinare autohtone, alaturi de programe folclorice cu dansuri si cantece populare romanesti.

Restaurantul cu specific pescaresc "Insula" din Neptun

Restaurantul cu specific pescaresc „Insula“ din Neptun

   In Neptun exista posibilitati multiple de practicare a sporturilor nautice (yole, sky-jet, sky-nautic, hidrobiciclete) atat pe mare cat si pe lacurile Neptun. In statiune exista cinci terenuri de tenis, trei terenuri de minigolf , Bowlingul si Gradina de Vara Neptun pentru filme si spectacole in aer liber, iar de pe plaja „La steaguri“ se pleaca in scurte „croaziere” pe mare.

"Croaziera" pe Marea Neagra

„Croaziera“ pe Marea Neagra

   In cluburile de noapte si discoteci, amatorii de distractii nocturne, pe langa distractia maxima vor avea ocazia sa asculte formatii de diverse genuri muzicale, care au in Neptun spectacole seara de seara.

Dj Miki Love invitata in Clubul Why Not din Neptun

Dj Miki Love, invitata in Clubul Why Not din Neptun

   Policlinica balneara din statiune functioneaza in regim permanent si apartine hotelului Doina. Se gaseste aici un bazin cu apa de mare incalzita, cabinet si sectii unde se aplica tratamente clasice pe baza de namol, electroterapie, kinetoterapie, hidroterapie si gimnastica medicala. Sunt notabile rezultatele obtinute in combaterea reumatismelor degenerative, abarticulare si inflamatorii, a afectiunilor post-traumatice si neurologice periferice, a afectiunilor endocrine, metabolice si de nutritie, respiratorii sau ginecologice.

Balneoterapie si tratament la Policlinica Doina din Neptun

Balneoterapie si tratament la Policlinica Doina din Neptun

   Considerata candva varful turismului romanesc de pe litoral, Statiunea Neptun ramane in continuare una din cele mai atractive destinatii de vacanta. Familiile cu copii si cei care doresc acest lucru se pot bucura de zone linistite, existand in acelasi timp pentru persoanele dinamice, o viata de noapte cu un ritm alert.

SURSE BIBLIOGRAFICE (INFORMATII, NOTE, TEXTE, IMAGINI):
GHEORGHE ANDRONIC, MARIN NEATU, ADRIAN RADULESCU, STOICA LASCU
– LITORALUL ROMANESC AL MARII NEGRE – EDITURA SPORT-TURISM – BUCURESTI 1989

2 comentarii

  1. Să îmi pot imagina aminti, cum a fost aici, in 1965 se planta o livadă de pomi fructiferi. Invecininduse cu o lizieră de salcimi și o crescătorie de vulpi, frumoasele caciuli și gulere care făceau vîlvă atunci în garderoba faimoasa de lux, feminină și masculina . Mulțumesc anticipat?

  2. Însă vreau o hartă a locului, de atunci din 1965 ! Aici am prima mea amintire a locului frumos de astăzi august 2021. Știu că Sint plauzibile sa ne amintim întotdeauna de cum a fost aici o istorie a poporului român?

Lasă un comentariu